Impregnering av trädgårdsmöbler

Trädgårdsmöbler förlorar sitt estetiska utseende under påverkan av skadliga väderförhållanden, såsom: fukt, sol och stora temperaturvariationer. Träimpregnering kommer att bromsa nedbrytningsprocessen, skydda mot mikroorganismer och förbättra utseendet på möbler och trädgårdsarkitektur.

Den bästa tiden att impregnera dina trädgårdsbänkar, stolar, fåtöljer, lusthus och pergola är tidig höst eller vår. Renovera alltid trämöbler i regnfritt väder, när lufttemperaturen är mellan 6 och 26 grader Celsius.

Förberedande – det viktigaste steget i träimpregnering

Innan du börjar måla dina trädgårdsmöbler med vattentätningsmedlet, se till att ytan är ordentligt rengjord. Innan konserveringsmedel appliceras ska möbler vara torra och fria från föroreningar som harts, fett eller färgrester. Glöm inte att fylla i håligheter och luckor genom vilka fukt och mikroorganismer kan komma in i träets djupa strukturer. Den sista delen av att förbereda trä för impregnering är den exakta inriktningen av ytan, tack vare vilken det dekorativa ytbehandlingsskiktet får en enhetlig effekt. Denna etapp kräver exceptionell vård, särskilt på svåråtkomliga platser. Annars kommer eventuella brister och oegentligheter att synas på möblerna efter att impregneringen har torkat.

Vad ska jag impregnera mina trädgårdsmöbler med? Typer av beredningar

Olika produkter finns att sälja för att skydda träet mot försämring. De mest populära är impregneringar, men allt oftare använder vi också oljor eller hemgjorda skyddsmedel för trädgårdsmöbler i trä.

Impregnera

De ska användas på rå, omålat trä. Dessa preparat tränger djupt in i träets struktur och skyddar det mot fukt och svamputveckling. Det är bäst att upprepa vedkonservering med impregnering vart 3–5 år. Trädgårdsmöbler målade med impregnering kräver ytterligare beläggning med lack eller fläck, tack vare vilka träsvängningar, stolar, bord och fåtöljer får en satin eller blank yta. Speciella filter som ingår i sammansättningen av lackpreparat skyddar också möbler mot skadliga solstrålar och betonar det naturliga mönstret av träringar.

Oljor

Oljor är ett annat ofta använt konserveringsmedel för trädgårdsmöbler. Medlet framställda på basis av vegetabiliska oljor utgör en skyddande barriär som förhindrar att träet torkar ut och spricker. Olja har dock kortare livslängd än impregneringsmedel, så denna underhållsmetod bör upprepas varje år. Det används främst för trädgårdsmöbler av exotiskt trä, vilket inte kräver ytterligare impregnering, eftersom det är mer hållbart än möbler av inhemska arter.

Hemlagade sätt att underhålla trädgårdsmöbler

Vad mer kan du underhålla trädgårdsmöbler med? Förutom populära impregneringsmedel och oljor är vi mer och mer villiga att använda trävårdsprodukter för hemmet. De är inte lika effektiva som de ovan nämnda metoderna, men de kommer säkert att bevisa sig som en rengörings- och vårdbehandlande.

För förstärkning och underhåll av trädgårdsmöbler i trä kan vi till exempel använda svart te-essens. Tanninerna i den skyddar träet mot mikroorganismer och teet fläckar försiktigt möbelytan och lugnar spår av användning. Vi kan också använda babyolja för detta ändamål. I båda fallen bör en liten mängd av medlet gnuggas med en mjuk trasa på möbelytan.

En annan hemmetod är att polera möblerna med en produkt gjord av olivolja och citronsaft – den här kombinationen återupplivar och ger träytor glans. En beprövad blandning är också ett avkok av varmt öl, pulveriserat socker och bivax, som vi lägger i ett tunt lager på möbelstycket och väntar på att det torkar och sedan polerar det med en torr, mjuk trasa.

Impregnering av trädgårdsmöbler med hjälp av en professionell

Impregnering av trädgårdsmöbler är tidskrävande och kräver erfarenhet. Om du inte känner dig stark nog att göra det själv, överlämna den här uppgiften till en professionell. En professionell snickare eller hantverkare har specialverktyg för exakt rengöring av trämöbler och efterbehandlingselement av naturliga råvaror. Kom ihåg att felaktigt val av preparat eller verktyg kan orsaka många problem med trä i framtiden. Fördelen med att välja en professionell är också att han kommer att uppmärksamma alla andra problem med träet (t.ex. sprickor eller mögel) och kommer att kunna ingripa omedelbart.

Låt oss inte glömma att det grundläggande steget i underhållet av trädgårdsmöbler är regelbunden och korrekt skötsel. Om möjligt, dölj trämöbler under taket för vintern, helst i ett torrt rum. På regniga dagar är allt du behöver ett skydd för dina möbler för att skydda dem från de skadliga effekterna av väderförhållandena. Genom att regelbundet rengöra dem från damm och andra orenheter sparar vi oss själva i slutet av säsongen och i början av våren kan vi njuta av vackra, välskötta och hållbara trädgårdsmöbler.

Kontakta oss som din snickare i Stockholm!